Als spullen zouden kunnen praten - De keukenlampen
Dit is het eerste blog in de serie "Als spullen zouden kunnen praten". In deze serie vertellen tweedehands spullen hun eigen verhaal.
Liever luisteren? Klik hier voor de podcast die bij dit blog hoort.
Tweedehands inrichting
Zoals jullie weten richten we ons huis in met enkel tweedehands meubels. Lees gerust het blog - - Hoe het begon als je hier meer over wilt weten.Wat ik zelf zo mooi vind aan tweedehands en vintage spullen is dat ze vaak al een leven achter de rug hebben. In deze blogserie vertellen deze spullen hun verhaal.
Als de keukenlampen zouden kunnen praten...
Dan zouden ze vertellen over hun leven in de fabriek! De lampen boven onze keuken hebben we niet gekocht bij de kringloop of via marktplaats. Ik kwam op een dag thuis van mijn werk en ze stonden op het aanrecht. Hoe dat zo gekomen is? Dat lees je hieronder.
Oost- Duitsland
Deze twee knapperds hebben jarenlang in een fabriek gehangen in Genthin, een stadje in het voormalige Oost-Duitsland. Daar "zagen" deze lampen hoe de werknemers bruggenleggers op tanks bouwden. Na de hereniging van Duitsland werden veel firma's en bedrijven verkocht door de Treuhandanstalt, een agentschap dat ondernemingen privatiseerde. Zo ook dit bedrijf. Het werd verkocht aan Flamco. In de fabriek werden vanaf toen grote expansievaten gemaakt voor HVAC-toepassingen ( Heating, Ventiliation and Airconditioning). Dit doen zij nu nog steeds.
Expansievat - foto aangeboden door Kees van Koevorden
De lampen mochten nog jaren in de fabriek hangen en zagen het ene na het andere gigantische expansievat gemaakt worden. Maar toen de fabriek gemoderniseerd werd, werd het ook tijd voor de lampen om plaats te maken voor duurzamere, energie-zuinigere verlichting. Onze lampen werden van het plafond gehaald en klaargelegd om naar de stort te gaan.
Gelukkig kwam Kees - een vriend van mijn ouders en tevens manager bij Flamco- langs de stapel lampen en besloot er een aantal te redden van de afvalberg en nam deze mee naar Nederland.
2012
Toen wij in 2012 ons huis kochten besloten we er een stoere industriële keuken in te plaatsen. Daarvoor gingen wij op zoek naar twee stoere lampen voor boven het keukeneiland, maar we vonden niet wat we zochten.
Arno moest voor de muziekvereniging boterkoeken verkopen en kwam zo ook bij Kees aan de deur. Daar werd hem gevraagd of hij zin had om mee te BBQ-en. Heerlijk onder de overkapping zaten ze te eten toen Arno zijn oog viel op de mooie verzameling industriële lampen die daar hingen. Kees vertelde dat hij de lampen had gered van de afvalberg en mee naar Nederland had genomen. Arno vertelde op zijn beurt over onze industriële keuken.
Een week later kwam ik op een zaterdag terug van mijn werk en stonden er ineens twee stoere lampen in de keuken. Precies wat ik zocht! Ik vroeg Arno hoe hij daar nu aangekomen was? En toen vertelde Arno dat Kees ze was komen brengen. Wat een gaaf cadeau hè!
Maar zoals je hierboven gelezen hebt waren het niet hele energiezuinige lampen. Daarom heeft Arno ze uit elkaar gehaald, de transformator eruit gehaald en er een verloopfitting in gedaan. Nu zitten er led-lampen in. Dus die Duitse lampen kregen weer een nieuw leven bij ons in de keuken. Daar zien ze nu elke dag hoe er maaltijden gemaakt worden en vaat gewassen wordt. Hebben ze weer eens een ander uitzicht...
En zo gaat hun verhaal weer verder in ons huis, wie weet wat ze allemaal nog zullen meemaken!
Foto's
Ik kreeg van Kees nog wat mooie sfeerbeelden uit de fabriek waar onze lampen vandaan komen:
oude controlekast
Accucellen
Reacties